IOS
Σκοτάδι παντού. Το περιβάλλον οικείο. Ψηλαφώντας αργά πάνω στον τοίχο βρήκε την υποδοχή. Έχωσε την κάρτα μέσα στη σχισμή αλλά το φωτάκι δεν άναψε. Αν προσπαθούσε ξανά θα χτυπούσε συναγερμός. Λόγοι ασφαλείας –έτσι ήταν σχεδιασμένο το σύστημα. Σύστημα αποτελεσματικό και υπάκουο. Απόψε όμως αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της. Γιατί; Δεν ήταν η πρώτη φορά που γύριζε βράδυ πίσω στο εργαστήριο μόνο και μόνο γιατί κάτι ξέχασε. Αυτή τη φορά όμως έπρεπε οπωσδήποτε να μπει μέσα - δεν ξέχασε απλώς κάτι. Μήπως ήταν ήδη αργά; Μήπως μόλις τώρα κάποιος διάβασε τη σκέψη της; Μήπως οι ανιχνευτές σκέψεις ήταν μια φήμη με σάρκα και οστά; Η τεχνολογία πλέον δεν γνώριζε όρια- ούτε και η ντροπή.
Tώρα πια ένα ήταν σίγουρο. Δεν έπρεπε να δεχτεί τη δουλειά αυτή, που έντεκα μήνες πριν της προσφέρθηκε σαν μάννα εξ ουρανού. Όταν η σύμβασή της ως ειδικής ερευνήτριας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου, δεν ανανεώθηκε λόγω ελλείψεως κονδυλίων, ένιωσε ξεκρέμαστη. Ο τρελομεξικάνος της χωρίς δουλειά, οι δόσεις των δανείων για το σπίτι και το αυτοκίνητο ζητούσαν πληρωμή, το στομάχι τους ζητούσε τροφή…. Τι στο διάολο, κάτι έπρεπε να βρεθεί. Και βρέθηκε ή μάλλον εκείνοι τη βρήκαν. Άνθρωποι κάποιας «ειδικής» υπηρεσίας την πλησίασαν και την προσέλαβαν. Έτσι απλά χωρίς περιττά λόγια και εκατέρωθεν εξηγήσεις. Η ειδίκευσή της στην μοριακή δομή του DNA των ιών, ήταν αρκετή γι’ αυτούς. Για ’κείνη αρκούσε ο μισθός που της υποσχέθηκαν και οι παροχές- δωρεάν διαμονή και διατροφή στο «χωριό της τεχνολογίας». Ο μεξικανός σύζυγός της αποτελούσε πρόβλημα – δεν θα μπορούσαν να μένουν μαζί μα αργότερα θα έβρισκε μια λύση και γι’ αυτό.
Λύση σ΄ αυτό τελικά δεν κατάφερε να βρει μα δεν το μετάνιωσε. Ο Μανουέλ βρισκόταν τώρα κάπου στο Παρίσι και τα πρωϊνά παρέδιδε μαθήματα ιστορίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο. Αν όλα απόψε πήγαιναν καλά, αύριο θα μπορούσε και αυτή να εκτιμήσει από κοντά τα διδακτικά του προσόντα. Για να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε πρώτα να μπει στο εργαστήριο και να συλλέξει πληροφορίες για τον καινούργιο ιό της γρίπης, που μπόρεσαν μετά από χρόνια ερευνών να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ή για την ακρίβεια να μεταλλάξουν έναν ζωικό ιό- αυτό της γρίπης των χοίρων - σε έναν καινούργιο που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανακάλυψη σημαντική που θα οδηγούσε στην δημιουργία νέων σωτήριων φαρμάκων και εμβολίων. Έτσι δηλαδή πίστευε εκείνη. Μέχρι χθές. Όταν όμως το πρωί ξεκινώντας την δουλειά, άνοιξε τον υπολογιστή και διάβασε τα μέιλ της, οι προηγούμενες απόψεις της ανατράπηκαν ολοσχερώς. Ένα μέιλ που είχε- προφανώς κατά λάθος- σταλεί σ’ αυτή έμελλε να αλλάξει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα. Πιθανόν και για πάντα.
Το μυαλό της ήταν, ακόμα και τώρα που έστεκε ανήμπορη βραδιάτικα έξω από το εργαστήριο, μπλοκαρισμένο από τις πληροφορίες: …μετάλλαξη του ιού της γρίπης ….εφικτή η μετάδοση σε άνθρωπο…..Μεξικό ………γρίπη των χοίρων ….. στόχος η πρόκληση επιδημίας …. παραγωγή αντιγριπικών φαρμάκων….. νέα εμβόλια….. πληροφορίες εκτέλεσης του σχεδίου θα δοθούν σε μεταγενέστερο μέιλ. Το όλο σχέδιο φάνταζε απίστευτο, σατανικό και υποχθόνιο, ήταν όμως πέρα για πέρα εφικτό. Ένας μεταλλαγμένος ιός που δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο μπορούσε από στοιχείο προόδου της έρευνας στην καταπολέμηση των ασθενειών να γίνει φονικό εργαλείο εκβίασης στα χέρια μιας εγκληματικής οργάνωσης ή/και φονικό όπλο εξόντωσης των εχθρών στα χέρια μιας κυβέρνησης. Ακόμα και μια φαρμακευτική εταιρία θα μπορούσε να βάλει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο για να αυξήσει δραματικά τα κέρδη της. Τα σενάρια πολλά- εξίσου πιθανά και απίθανα. Ήξερε από την πρώτη στιγμή πως έπρεπε να δημοσιοποιήσει το μέιλ αυτό, διαφορετικά κινδύνευε η ζωή της. Σε ποιόν όμως να απευθυνθεί; Αν διάλεγε τον λάθος άνθρωπο, τα πράγματα γίνονταν περισσότερο επικίνδυνα. Έπρεπε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες πριν δημοσιοποιήσει την όλη ιστορία.
Μόλις εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πως είχε φερθεί μάλλον απερίσκεπτα. Ακόμα και αν τελικά κατάφερνε με κάποιο τρόπο να μπει στο εργαστήριο, οι επικίνδυνες πληροφορίες και όλες οι χρήσιμες λεπτομέρειες θα ήταν καλά κρυμμένες σε ηλεκτρονικά αρχεία που θα προστατεύονταν από κωδικούς ασφαλείας. Από μακριά άκουσε βήματα στο διάδρομο. Δεν είχε χρόνο να κρυφτεί. Ανατρίχιασε από φόβο μα ταυτόχρονα αναθάρρησε κιόλας. Το τέλος ή η σωτηρία της; Σε λίγο θα μάθαινε.
YES MADAM
Είχε ένα μήνα να επικοινωνήσει μαζί της. Δεν είχε συμβεί κάτι μεταξύ τους. Εξαφανίστηκε έτσι, χωρίς λόγο, και αυτό την είχε εξαγριώσει. Το κινητό του μονίμως κλειστό και παρατημένο σπίτι του. Plaza Garibaldi 12, Mexico City. Το σύστημα εντοπισμού δε λάθευε ποτέ. Αν ήθελε, μπορούσε, εκτός από το κινητό του, να χρησιμοποιήσει και άλλο μέσο εντοπισμού μα κάτι τέτοιο στην περίπτωσή τους θα κινούσε υποψίες. Εκείνη, υπουργός των εξωτερικών. Εκείνος, ο μεξικανός ομόλογός της. Για τους άλλους. Για τους ίδιους, ήταν η Μαίρη-Ανν και ήταν ο Χόρχε.
Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές, λένε. Και αυτό εν μέρει είναι αλήθεια. Εκείνες, στις θηλές της, είχαν πια επουλωθεί, οι υπόλοιπες, στην ψυχή της, πονούσαν ακόμα. Αυτός δεν έφταιγε σε καμιά περίπτωση. Εκείνη ζητούσε ή μάλλον απαιτούσε απ’ αυτόν να δαγκώνει τις ρώγες της, κάθε φορά που έκαναν έρωτα. «Yeς madam», της ψιθύριζε εκείνος στ΄ αυτί και εκτελούσε τη διαταγή της με υπερβάλλοντα ζήλο, χώνοντας με δύναμη τα δόντια του στην τρυφερή της σάρκα. Για τα τραύματα της ψυχής της, κατηγορούσε λιγότερο το χαμόγελο των καστανών ματιών του που έπαιρναν μια μάλλον σκουρωπή πράσινη απόχρωση κάθε φορά που φορούσε το κυπαρισσί πόλο μπλουζάκι του, και περισσότερο τον εαυτό της. Τον εγωισμό, τις ρυτίδες και τις ορμόνες της, σε σειρά απαρίθμησης τυχαία και όχι κατά σπουδαιότητα.
Ένα είναι το σημαντικό, το σπουδαίο και το αναπόφευκτο. Ο χρόνος που περνά. Και δυστυχώς περνά γρήγορα. Έπρεπε λοιπόν να βιαστεί. Έπρεπε να φροντίσει τον εαυτό της. Είχε σκεφτεί πολλούς τρόπους να το κάνει μα ο τύπος από την φαρμακευτική της πρότεινε τον καλύτερο ή μάλλον τον πιο αποδοτικό. Σχέδιο παράτολμο και επικίνδυνο είναι η αλήθεια. Επικίνδυνο όχι μόνο για τους άλλους, τους ξένους, αλλά και για τους ίδιους, τους δικούς τους πολίτες. Οι απώλειες από «φίλια πυρά» θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Το όφελος όμως τεράστιο.
Δεν πρόλαβε να αναλογιστεί πόσο, γιατί χτύπησε το κινητό της. Μια μικρή αλλαγή στα σχέδια. Μια ερευνήτρια για άγνωστο λόγο ζήτησε μέσα στη νύχτα πρόσβαση στο εργαστήριο. Τυχαία γιατί κάτι ξέχασε, ή είχε καταλάβει κάτι και ήθελε να τους χαλάσει τα σχέδια; Η απάντηση, άνευ σημασίας. Σε λίγη ώρα κάποιος θα φρόντιζε και γι’ αυτή. Όλα πήραν το δρόμο τους. Η εντολή δόθηκε. Το σχέδιο είχε από το πρωί μπει σε εφαρμογή. Υπέρ πάντων η πατρίς. Οι υπόλοιποι ασήμαντοι και μικροί. Όχι, απόψε δεν έκανε καλό μόνο στον εαυτό της και στα οικονομικά μεγέθη της φαρμακευτικής. Η όλη ιστορία θα μπορούσε να είναι και μία μικρή πρόβα. Πρόβα εξόντωσης εχθρών, ισχυρών και μη. Τα αστεράκια στη σημαία, δεν χρειαζόταν να γίνουν περισσότερα, τόσα στόματα είχαν να θρέψουν – δεν ήταν η εποχή κατάλληλη να προσθέσουν κι άλλα. Ήταν όμως καιρός να γίνει η σημαία τους σύμβολο στην παγκόσμια συνείδηση. Σύμβολο προστασίας και υπεροχής. «Τίποτα δεν είναι τυχαίο» σκέφτηκε. Τα πάντα, ακόμα και τα πιο ασήμαντα, όπως η αδιαφορία του Χόρχε, συμβαίνουν τελικά για κάποιο λόγο-υπηρετούν έναν προκαθορισμένο σκοπό.
Για πρώτη φορά μετά από καιρό ένιωσε μια ανακούφιση στα σωθικά της. Άνοιξε γρήγορα την τηλεόραση. Το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ημέρας είχε ήδη ξεκινήσει. Στην οθόνη, συντρίμμια από ένα μικρό αεροσκάφος κάπου σε μία ζούγκλα και η φωνή του παρουσιαστή να σχολιάζει τις εικόνες: …..ειδικό συνεργείο συλλέγει αυτή τη στιγμή τα υπολείμματα καμμένης σάρκας που βρέθηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια. Οι μεξικανικές αρχές πιστεύουν πως τα υπολείμματα αυτά ανήκουν στο μεξικανό υπουργό των εξωτερικών και τον πιλότο του ιδιωτικού του αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες αγνοούνταν εδώ και τρεις εβδομάδες, μα οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν κρατήσει το γεγονός της εξαφάνισης μυστικό μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες. Το επόμενο θέμα μας…. Δεν άκουσε τις υπόλοιπες ειδήσεις. Έκλεισε την τηλεόραση και πήρε στα χέρια της το κινητό.
Άντα